5. Salix Extract: Impact on the Quantity of Escherichia coli in the intestines of Broiler Chickens Exposed to the Heat Stress
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
AK, M. D., Juliani, J., Sugito, S., & Abrar, M. (2019). 21. α-Amylase and α-Glucosidase Inhibitors from Plant Extracts. Jurnal Medika Veterinaria, 13(2). 151-158
Amri, M.C., Sugito., Sulasmi., Nurliana., Ismail. dan Abrar, M. (2018). Quality of broiler meat after treatment of jaloh ekstrak and turmeric ekstrak and infected by Eimeria tenela. Jurnal Medika Veterinaria. 12(2). 77-83.
Arivo, D. dan Annissatussholeha, N. (2017). Pengaruh tekanan osmotik ph dan suhu terhadap pertumbuhan bakteri escherichia coli. Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan. 4(3): 153-160.
Brooks, G.F., Butel, J.S. and Morse, S.A. (2001). Medical Microbiology. (Diterjemahkan oleh: Tim Mikrobiologi FK UNAIR). Edisi 2. Salemba Medika, Jakarta.
Dewanti, S. and M.T. Wahyudi. (2011). Antibacteri activity of bay leaf infuse (Folia Syzygium polyanthum Wight) to Escherichia coli in-vitro. J. Med. Planta, 1(4):78-81.
Halimatunyusroh, R., Yudiarti, T. Dan Sugiharto. (2017). Jumlah coliform, Bal dan total bakteri usus halus ayam broiler yang diberi kunyit (curcuma domestica).
Haribi, R. dan Yusron, K. (2010). Pemeriksaan Escherichia coli pada air bak wudhu 10 mesjid di Kecamatan Tlogosari Semarang. Jurnal Kesehatan, 3(1): 21-26.
Hidayati, S.N., Darmawi., Rosmaidar., Armansyah, T., Dewi, M., Jamin, F. dan Fakhrurrazi. (2016). Pertumbuhan Escherichia coli yang diisolasi dari feses anak ayam broiler terhadap ekstrak daun salam (Syzygium polyathum [Wight.] Walp.). Jurnal Medika Veterinaria, 10(2): 101-104.
Januarti, R., Santoni, A. dan Efdi, M. (2019). Isolation of Flavonoid Compound and Antioxidant Activity of Salix tetrasperma Roxb. Leaves. Indonesian Journal of Fundamental and Applied Chemistry, 4(2) : 42-46.
Jawetz, E., Melnick, J.L., Adelberg, E.A., Brooks, G.F., Butel, J.S. dan Ornston, L.N. (1995). Mikrobiologi Kedokteran. Penerbit Buku Kedokteran EGC. Jakarta.
Panth, Y. (2019). Colibacillosis in poultry: A review. Journal of Agriculture and Natural Resources, 2(1): 301-311.
Raditya, I.G.G.I., Ardana, I.B.K. dan Suastika, P. (2013). Tebal Struktur Histologis Duodenum Ayam Pedaging yang Diberi Kombinasi Tylosin dan Gentamicin. Indonesia Medicus veterinus, 2(5):546-552.
Rahmawati. (2011). Pengaruh pemberian ekstrak etanol kulit batang jaloh (Salix tetrasperma roxb) yang dikombinasikan dengan probiotik terhadap pertumbuhan bakteri salmonella sp. pada usus ayam broiler setelah diberikan cekaman panas. Skripsi. Fakultas Kedokteran Hewan.
Ramadhani, S. Santoni, A. dan Efdi, M. (2019) Antibacterial activity and structure elucidation of salicin from stem bark of salix tetrasperma ROXB. Indonesian Journal of Fundamental and Applied Chemistry Article,4(2):47-52
Rudiyansyah, A.I., Wahyuningsih, N.E. dan Kusumanti, E. (2015). Pengaruh suhu, kelembaban, dan sanitasi terhadap keberadaan bakteri escherichia coli dan salmonela di kandang ayam pada peternakan ayam broiler kelurahan karangeneng kota semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 3(2): 196-201.
Sugito. (2008). Respon pemberian ekstrak n-heksan tanaman jaloh pada ayam broiler yang diberi cekaman panas terhadap ekspresi enzim inos pada jaringan paru, kadar glukosa dan kalsium dalam serum. JITV. 13(3): 178-181.
Sugito, Manulu, W., Astuti, D.A., Handharyani, E. dan Chairul. (2007). Morfometrik usus dan peforma ayam broiler yang diberi cekaman panas dan ekstrak n-Heksana kulit batang jaloh (Salix tetrasperma Roxb). Media Peternakan, 30(3): 198-206.
Sugito, W. Manalu, D.A. Astuti, dan Chairul. (2006). Evaluasi pemberian ekstrak jaloh (Salix tetrasperma Roxb) terhadap performans dan indikator stres pada ayam broiler yang diberi cekaman panas. Majalah obat Tradisional. 11:29-36.
Tamzil, M.H. (2014). Stres panas pada unggas: metabolisme, akibat dan upaya penanggulangannya. WARTAZOA. 24(2): 57-66.
Virden, W.S. and Kidd, M.T. (2009). Physiological stress in broilers:ramifications on nutrient digestibility and responses. J Appl Poult Res. 18 (1):338-347.
Wahyuni, F., Harahap, U. and Masfria. (2018). In vitro antibacterial activity of the ethanolic extract of jaloh (Salix tetrasperma Roxb.) leaves against Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa. Asian J Pharm Clin Res, 11(1): 107-109.
Wiedosari, E. dan Wahyuwardani, S. (2015). Studi kasus penyakit ayam pedaging di Kabupaten Sukabumi dan Bogor. Jurnal Kedokteran Hewan, 9(1): 9-13.
Zulkifli., Nurliana. dan Sugito (2 018). Efek pemberian jintan hitam (Nigela sativa) terhadap karkas ayam broiler yang dipapar stres panas. Prosiding Seminar Nasional Biotik 2018. Banda Aceh. Hal: 626-631.
DOI: https://doi.org/10.21157/j.med.vet..v15i1.21113
Article Metrics
Abstract view : 0 timesPDF - 0 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 by author and J. Med. Vet.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
J. Med. Vet. is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.