Pengaruh Dosis Pupuk P Terhadap Pertumbuhan Vegetatif Beberapa Aksesi Tanaman Kelor (Moringa oleifera Lam.)
Abstract
Abstract. The diversity of moringa plants is influenced by environmental and genetic factors, resulting in varying characteristics between accessions. This study aims to determine the effect of P fertilizer doses and accessions, as well as their interactions, on the growth and yield of moringa plants. The study used a randomized block design with split-plot factorial pattern of 3x4, consisting of 2 factors with 3 replications. The first factor is moringa plant accessions, consisting of 3 levels: moringa accession A (from coastal areas), moringa accession B (from river areas), and moringa accession C (from mountain valley areas). The second factor is the P fertilizer dose, consisting of four levels: 0 g plant-1, 3 g plant-1, 4.5 g plant-1, and 6 g plant-1. The results showed that moringa accessions had no significant effect on all observation parameters. The P fertilizer dose had very significant effect on root volume, dry shoot weight, and dry root weight at 12 weeks after planting (WAP), and a significant effect on fresh shoot weight and fresh root weight at 12 WAP. The P fertilizer dose of 4.5 g plant-1 was the best for vegetative growth of moringa plants. There was a significant interaction on stem diameter at 8 WAP and leaf fresh weight at 7 WAP. The best interaction for stem diameter was found in accession B with a P fertilizer dose of 6 g plant-1, while the best interaction for leaf fresh weight was found in accession B with a P fertilizer dose of 0 g plant-1.
Abstrak. Keragaman tanaman kelor dipengaruhi oleh faktor lingkungan dan faktor genetik sehingga memiliki karakter yang beragam antar aksesi. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh dosis pupuk P dan aksesi serta interaksi keduanya terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman kelor. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Kelompok pola faktorial split plot 3x4 yang terdiri dari 2 faktor dengan 3 ulangan. Faktor pertama yaitu aksesi tanaman kelor, terdiri dari 3 taraf yaitu aksesi kelor A (berasal dari wilayah pesisir), aksesi kelor B (berasal dari wilayah sungai), aksesi kelor C (berasal dari wilayah lembah gunung). Faktor kedua adalah dosis pupuk P yang terdiri dari empat taraf yaitu 0 g tanaman-1, 3 g tanaman-1, 4,5 g tanaman-1, dan 6 g tanaman-1. Hasil penelitian menunjukkan bahwa aksesi tanaman kelor berpengaruh tidak nyata terhadap semua jenis parameter pengamatan. Aksesi memberikan hasil cenderung lebih baik didapati pada aksesi kelor B. Dosis pupuk P berpengaruh sangat nyata terhadap volume akar, bobot kering tajuk dan bobot kering akar 12 MSPT serta berpengaruh nyata terhadap bobot basah tajuk dan bobot basah akar 12 MSPT. Dosis pupuk P 4,5 g tanaman-1 adalah yang terbaik terhadap pertumbuhan vegetatif tanaman kelor. Terdapat interaksi yang nyata antara beberapa aksesi dan dosis pupuk P terhadap diameter batang 8 MSPT dan bobot basah daun 7 MSPT. Interaksi perlakuan terbaik terhadap diameter batang dijumpai pada aksesi kelor B dengan dosis pupuk P 6 g tanaman-1. Interaksi perlakuan terbaik terhadap bobot basah daun dijumpai pada aksesi kelor B dengan dosis pupuk P 0 g tanaman-1.
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Adhi, I. M. P., Kusumawati, N. N. C. dan Witariadi, N. M., 2019. Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kelor (Moringa oleifera Lam.) pada Jenis Tanah dengan Dosis Pupuk TSP dan Urea Berbeda Jurnal Peternakan Tropika, 7, pp.1205–1220.
Atteya, A. K. G., Albalawi, A. N., Bayomy, H. M., Alamri, E. S. and Genaidy, E. A. E., 2022. Maximizing Leaves, Inflorescences, and Chemical Composition Production of Moringa oleifera Trees under Calcareous Soil Conditions. Plants, 11(2), pp.2-28.
Christiani, G. P., Sulistyo, H. E., Kamaliyah, S. N. dan Sudarwati, H., 2022. Keragaman Beberapa Genotip Lokal Tanaman Kelor (Moringa oleifera) Sebagai Sumber Hijauan Pakan Ternak. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 5(2), pp.139–146.
Costa, P. F. da, Oliveira, P. S. R. de, Borsoi, A., Vasconcelos, E. S. de, Taffarel, L. E., Piano, J. T. and Sarto, M. V. M., 2015. Initial growth of Moringa oleifera Lam. under different planting densities in autumn/winter in south Brazil. African Journal of Agricultural Research, 10(5), pp.394–398.
Dani, B. Y. D., Wahidah, B. F., dan Syaifuddin, A., 2019. Etnobotani Tanaman Kelor (Moringa oleifera Lam.) di Desa Kedungbulus Gembong Pati. Al-Hayat: Journal of Biology and Appied Biology, 2(2), pp.44-52.
Echo, P. 2022. Kementan Berencana Kembangkan Pasar Kelor hingga Mancanegara, [online] Available at: [Accessed 26 Okt. 2023].
González-Burgos, E., Ureña-Vacas, I., Sánchez, M. and Gómez-Serranillos, M. P., 2021. Nutritional Value of Moringa oleifera Lam. Leaf Powder Extracts and Their Neuroprotective Effects via Antioxidative and Mitochondrial Regulation. Nutrients, 13(7). pp.2-15.
He, J., Jin, Y., Turner, N. C., Chen, Z., Liu, H. Y., Wang, X.L., Siddique, K. H. M. and Li, F. M., 2019. Phosphorus Application Increases Root Growth, Improves Daily Water use During the Reproductive Stage, and Increases Grain Yield in Soybean Subjected to Water Shortage. Environmental and Experimental Botany, 166, 103816.
Jusnita, N. dan Syurya, W., 2019. Snedds Ekstrak Daun Kelor Meningkat Kelarutan dan Bioavail. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 6(1), pp.16–24.
Khasanah, R., Jumari, J. dan Nurchayati, Y., 2023. Etnobotani Tanaman Kelor (Moringa oleifera L. ) di Kabupaten Pemalang Jawa Tengah. Jurnal Ilmu Lingkungan, 21(4), pp.870–880.
Li, Y., Niu, S. and Yu, G., 2016. Aggravated Phosphorus Limitation on Biomass Production Under Increasing Nitrogen Loading: A Meta-Analysis. Global Change Biology, 22(2), pp.934–943.
Mashamaite, C. V., Albien, A. J., Mothapo, P. N., Pieterse, P. J. and Phiri, E. E., 2023. Local Knowledge, Perceptions, and Uses of the Potentially Conflict-Generating Plant Species, Moringa oleifera Lam.: A case Study in Limpopo Province, South Africa. Human Ecology, 51(5), pp.979–994.
Mendieta-Araica, B., Spörndly, E., Reyes-Sánchez, N., Salmerón-Miranda, F. and Halling, M., 2012. Biomass Production and Chemical Composition of Moringa oleifera Under Different Planting Densities and Levels of Nitrogen Fertilization. Agroforestry Systems, 87(1), pp.81–92.
Niu, Y. F., Chai, R. S., Jin, G. L., Wang, H., Tang, C. X. and Zhang, Y. S., 2013. Responses of Root Architecture Development to Low Phosphorus Availability: A review. Annals of Botany, 112(2), pp.391–408.
Novita, A., Julia, H., dan Rahmawati, N., 2019. Tanggap Salinitas terhadap Pertumbuhan Bibit Akar Wangi (Vetiveria zizanioides L .). Agrica Ektensia, 13(2), pp.55–58.
Perwita, M. H., 2019. Pemanfaatan Ekstrak Moringa oleifera sebagai Masker Organik untuk Merawat Kesehatan Kulit Wajah. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera, 17(2), pp.36–41.
Putra, R. F. dan Tyasmoro, S. Y., 2017. Pengaruh Pemberian Dosis Pupuk Pupuk dan Media Tanam Terhadap Tanaman Pak choy ( Brassica rapa L. var chinensis ). Plantropica, 2(2), pp.127–133.
Razaq, M., Zhang, P., Shen, H. L. and Salahuddin., 2017. Influence of Nitrogen and Phosphorous on the Growth and Root Morphology of Acer Mono. PLoS ONE, 12(2), pp.1–13.
Rianto, W. R., Sumarjan., dan Santoso, B. B., 2020. Karakter Tanaman Kelor (Moringa oleifera Lam.) Aksesi Kabupaten Lombok Utara. Jurnal Sains Teknologi & Lingkungan, 6(1), pp.116–131.
Rode, S. B., Dadmal, A. and Salankar, H. V., 2022. Nature’s Gold (Moringa oleifera): Miracle Properties. Cureus, 14(7), pp.7–12.
Rosalina, E., dan Nirwanto, Y., 2021. Pengaruh Takaran Pupuk Fosfor (P) terhadap Pertumbuhan dan Hasil Beberapa Varietas Tanaman Padi (Oryza sativa L.). Media Pertanian, 6(1), pp.45–59.
Sokombela, A., Eiasu, B. K. and Nyambo, P., 2022. Nitrogen and Phosphorus Fertilizers Improve Growth and Leaf Nutrient Composition of Moringa oleifera. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6, pp.1–8.
Article Metrics
Abstract view : 21 timesPDF (Bahasa Indonesia) - 4 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.