Pembuatan Sabun Cair Berbasis Minyak Kelapa Dengan Proses Saponifikasi Untuk Menghambat Pertumbuhan Bakteri Dengan Penambahan Minyak Zaitun (Pure Olive Oil) Untuk Pelembap Kulit

Syamsul Bakhri, Amirullah Amirullah, Muhammad Ridha Kasim

Abstract


This research was conducted to produce and determine liquid soap products that function as skin moisturizers and can inhibit microbial growth. In the process of making this liquid soap, two formulas are used, namely formula 1 which is made from coconut oil and alkali of KOH with the addition of olive oil and formula 2 which is made from coconut oil and alkali of KOH without the addition of olive oil . The manufacture of liquid soap in this study was carried out experimentally using the hot process method. Organoleptic testing with parameters of foam, skin dryness, and skin moisture was carried out using analytical observational and questionnaire methods involving fifteen correspondents. Testing the inhibition of microbial growth using Staphylococcus aureus bacteria contamination. The results obtained from this research are liquid soap formula 1 and formula 2 have a lot of foam and a very strong microbial growth retardant power, liquid soap formula 1 can moisturize the skin, and liquid soap formula 2 dries the skin. The results of this research, God willing, will be a reference for the author to continue this research to the stage of perfection and it is hoped that the results of this research can also be useful for the ummah and the nation in realizing a healthy life .

Keywords


Liquid Soap, Coconut Oil, Olive Oil

Full Text:

PDF

References


Ariyani, L.W dan Suharsanti R (2018). Pelembab Alami Sediaan Shooting Gel Kombinasi Lidah Buaya dan Buah Rambutan. Jurnal Ilmu Cendekia Eksakta, 3(1). 50-54.

Ariyani, Lilies Wahyu; , Wulandari (2020). Formulasi Sediaan Nanogel Minyak Zaitun Sebagai Antiacne. Jurnal Ilmiah Cendekia Eksakta, 5(2). 92-100.

Arwinda Gusviputri, Njoo Meliana P. S, Aylianawati, Nani Indraswati (2013). Pembuatan Sabun Dengan Lidah Buaya (Aloe Vera) Sebagai Antiseptik Alami”. Jurnal Widya Teknik, 2 (1). 11-21.

Asri Widyasanti, Adryani Tresna Winaya, S. Rosalinda (2019). Pembuatan Sabun Cair Berbahan Baku Minyak Kelapa Dengan Berbagai Variasi Konsentrasi Ekstrak Teh Putih. Jurnal Agrointek, 13(2). 132-142.

Butarbutar, Maria Elvina Tresia; Chaerunisaa, Anis Yohana (2021). Peran Pelembab dalam Mengatasi Kondisi Kulit Kering. Majalah Farmasetika, 6(1). 56-69.

Derler, S; Gerhardt, L C (2012). Tribology of skin : review and analysis of experimental results for the friction coefficient of human skin. Tribology Letters, 45(1). 1-27.

Dimpudus, Stefanie Amelia; Yamlean, Paulina V. Y. ; Yudistira, Adithya (2017). Formulasi Sediaan Sabun Cair Antiseptik Ekstrak Etanol Bunga Pacar Air (Impatiens balsamina L.) Dan Uji Efektivitasnya Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Secara In Vitro. PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT, 6(3). 208-215

Ekayanti, Ni Luh Putu Sherly; Darsono, Farida Lanawati; Wijaya, Sumi (2019). Formulasi Sediaan Krim Pelembab Ekstrak Air Buah Semangka. Journal Of Pharmacy Science And Practice, 6(1). 36-43.

Estikomah, Asfy Nurany, Andi Sri Suriati Amal SA (2018). Formulasi Sediaan Lipstik Ekstrak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa) Sebagai Pewarna Dan Minyak Zaitun (Olive oil) Sebagai Emolien. Pharm J Islam Pharm, 2(1). 1-9.

Fajriyah, Nuniek Nuzmah; Andriani, Ari ; , Fatmawati (2015). Efektivitas Minyak Zaitun untuk Pencegahan Kerusakan Kulit pada Pasien Kusta. Jurnal Ilmiah Kesehatan (JIK), VII(1).

Hari SN, Rostamailis, Astuti M (2015). Pengaruh Penggunaan Lulur Zaitun Terhadap Perawatan Kulit Tubuh. E-Journal Home Economic and Tourism, 8(1). 1-16.

Hayati, Kardina; Mutiara, Hana Setiani ; Agustina, Dewi; Manalu, Tahan Adrianus; Sitepu, Kuat (2020). Pengaruh Minyak Zaitun )Olive Oil) Terhadap Kerusakan Integritas Kulit Pada Pasien DM Tipe II Di Kecamatan Pagar Merbau. Jurnal Keperawatan dan Fisioterapi (JKF), 3(1). 6-12.

Mursyd, A M (2017). Evaluasi Stabilitas Fisik Dan Profil Difusi Sediaan Gel (Minyak Zaitun). Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 4(1). 205-211.

Oktavia, Ayu Diah; Desnita, Rise; Anastasia, Desy Siska (2021). Potensi Penggunaan Minyak Zaitun (Olive Oil) Sebagai Pelembap. Jurnal Mahasiswa Farmasi Fakultas Kedokteran UNTAN, 5(1).

Purwaniati; Umri, Zuhroul Fauziatul; Rachmawati, Winasih (2019). Identifikasi Minyak Kedelai yang Ditambahkan dalam Produk Minyak Zaitun dengan Metode Kromatografi Gas–Spektroskopi Massa. ad-Dawaa' Journal of Pharmaceutical Sciences, 2(2). 55-62.

Rahmasari, Ella Novia; Pupitorini, Arita (2020). Pemanfaatan Belimbing Wuluh (Averrhoa Bilimbi L) dan Minyak Zaitun. Journal of Beauty and Cosmetology, 2(1). 57-68.

Sudarmi, Kadek ; Darmayasa, Ida Bagus Gede; Muksin, I Ketut (2017). Uji Fitokimia Dan Daya Hambat Ekstrak Daun Juwet (Syzygium cumini) Terhadap Pertumbuhan Escherichia coli Dan Staphylococcus aureus ATCC. JURNAL SIMBIOSIS Jurusan Biologi FMIPA Universitas Udayana, V(2). 47-51.

Sukawaty, Yullia; Warnida, Husul; Artha, Ananda Verranda (2016). Formulasi Sediaan Sabun Mandi Padat Ekstrak Etanol Umbi Bawang Tiwai ((Eleutherine bulbosa (Mill.) Urb.). Media Farmasi, 13(1). 14-22.

Sukeksi, Lilis ; Sianturi, Meirany ; Setiawan, Lionardo (2018). Pembuatan Sabun Transparan Berbasis Minyak Kelapa Dengan Penambahan Ekstrak Buah Mangkudu (Morinda citrifolia) Sebagai Bahan Antioksidan. Jurnal Teknik Kimia USU, 7(2). 33-39.

Syamsul Bakhri, Anjeli Febriani Mahdang, Andi Asriani Kasen (2021). Pembuatan Hand Soap Dengan Proses Saponifikasi Dengan Pemurnian Minyak Jelantah Menggunakan Arang Aktif. Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian (JTPHP), 16(2).

Walidah, Isnaeni ; Supriyanta, Bambang ; Sujono (2014). Daya Bunuh Hand Sanitizer Berbahan Aktif Alkohol 59% dalam Kemasan Setelah Penggunaan Berulang terhadap Angka Lempeng Total (ALT). Jurnal Teknologi Laboratorium, 3(1).

Zahra Nur Aziz; , Uliyah; Andi Nurainul Yaqin; Syamsul Bakhri (2021). Proses Saponifikasi MInyak Jelantah Dan Sisik Ikan Untuk Produksi Sabun Cair Penghilang Luka. Jurnal Sosial Dan Teknologi (SOSTECH), 1(9).




DOI: https://doi.org/10.17969/jtipi.v14i1.22567

Article Metrics

Abstract view : 0 times
PDF - 0 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia





Creative Commons LicenseISSN: 1411-4623E-ISSN: 2460-4534
Copyright© 2009-2024 | ISSN: 2085-4927 | EISSN: 2442-7020 
JTIPI is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

Published by: 
Agricultural Product Technology Department, Faculty of Agriculture, Univerisitas Syiah Kuala 

Supported by
LPPM USK
Himpunan Profesi (patpi)
AFTA


Address: 
Jl. Tgk. Hasan Krueng Kalee No. 3, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Email: jtipi@usk.ac.id


Online Submissions & Guidelines Editorial Policies | Contact Statistics Indexing | Citations