Proses Saponifikasi Minyak Kelapa dan Ekstrak Kulit Pisang untuk Pembuatan Handsoap Antibakteri dan Penyembuhan Luka

Syamsul Bakhri, Andi Suryanto, Zakinah Zainal, Nurul Fidya

Abstract


This banana peel can be used as a raw material for antiseptic drugs and can also be used as an extract in the manufacture of liquid anti-bacterial soap and wound healing.  This study aims to determine the effect of coconut oil and banana peel extract in inhibiting microbial growth, and the effectiveness of hand soap in wound healing.  And to determine the effect of coconut oil and banana peel extract on hand soap on organoleptic tests, irritation tests, moisture tests, pH tests and foam tests. This research was started by preparing banana peel extract by maceration method, then coconut oil was heated to a temperature of 70°C.  KOH solution is added to the coconut oil mixture.  After a solid mixture, the soap base is heated by steaming for 3 hours until it becomes clear.  After neutral hand soap, citric acid was added to the hand soap, then added banana peel extract formulations with concentrations of (K-) 0, (F1) 100, (F2) 126, (F3) 150 and (F4) 175 grams in each formula. This hand soap has an inhibitory effect on Staphylococcus Epidermidis (SE) bacteria >20 mm which is categorized as very strong, and in terms of wound removal, this liquid soap has the potential to be good at removing wounds.  The hand soap produced has a distinctive color and smell, and has a liquid texture.  Does not cause irritation to the skin, has a moisturizing effect on the skin, has a pH according to SNI where the set pH range is 8-10, and has foam according to SNI, namely 13-220 mm

Keywords


Saponification, Extract, Wound, Antibacterial, Liquid soap

Full Text:

PDF

References


Asri, W., Winaya, Tresna, A., dan Rosalinda, S. (2019). Pembuatan Sabun Cair Berbahan Baku Minyak Kelapa dengan Variasi Konsentrasi Ekstrak Teh Putih. Agrointek, 13(2), 132-142.

Bakhri, S., Amiruddin, dan Kasim, K. R. (2022). Pembuatan Sabun Cair Berbasis Minyak Kelapa Dengan Penambahan Minyak Zaitun untuk Menghambat Pertumbuhan Bakteri. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, 12(02), 10-16.

Bakhri, S., Mahdang, A. F., dan Kaseng, A. A. (2021). Pembuatan Hand Soap Dengan Proses Saponifikasi Dengan Pemurnian Minyak Jelantah Menggunakan Arang Aktif. Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 16(2), 44.

Bakhri, S., Nur Aziza, Z., Uliyah, U., dan Nurainul Yaqin, A. (2021). Proses Saponifikasi Minyak Jelantah dan Sisik Ikan untuk Produksi Sabun Cair Penghilang Luka. Jurnal Sosial Teknologi, 1(9), 121–130.

Dimpudus, S. A., Yamlean, P. V. Y., dan Yudistira, A. (2017). Formulasi Sedian Sabun Cair Antiseptik Ekstrak Etanol Bunga Pacar Air (Impatiens balsamina L.) dan Uji Efektivitas Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Secara In Vitro. Pharmacon. Jurnal Ilmiah Farmasi-UNSRAT, 6(3), 209-215.

Hamido, H. P., Paulina, Y. Y. V, dan Weny, W. (2020). formulasi dan Uji Aktivitas Sabun Cair Ekstrak Etanol Herba Seledri (Apium Graveolens L) Terhadap Bakteri Staphylococcus Aureus. Pharmacon, 9(2), 226.

Ida, A. A. R. A., Wiwik, R. S., I, A. T. B. G., dan Ni, W. S. M. D. K. (2018). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Kulit Pisang (Musa sp.) Terhadap Escherichiacoli dan Staphylococcus aureus Serta Identifikasi Golongan Senyawa Aktifnya. Cakra Kimia, 6(1), 56–63.

Mardiana, R., Yuniati, dan Dita, Farach, S. (2022). Pemanfaatan Limbah Organik Kulit Pisang Awak (Musa Balbisiana) Sebagai Bahan Sediaan Sabun Padat Untuk Menangkal Radikal Bebas. Lantanida Journal, 10(1), 1-85.

Maulidya, R., Aisyah, Y., dan Yunita, D. (2020). Quality Characteristics and Antibacterial Activity of Transparent Solid Soap with Addition of Cananga Oil (Cananga odorata). Iceo 2019, 112–118.

Rejeki, D. S., Solikhati, D. I. K., dan Aizah, H. (2020). Penentuan Kadar Katekin Ekstrak Kulit Pisang Kepok Kuning (Musa balbisiana) dan Putih (Musa paradisiaca L .) secara Spektrofotometri UV-Vis. Semnas Lppm, 130–135.

Sembiring, B. M., dan Sufriyadi, N. (2020). Uuji Efektivitas Ekstrak Etanol dari Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca) untuk Penyembuhan Luka Sayat pada Tikus. Jurnal Penelitian Farmasi and Herbal, 3(1), 112–121.

Syakri, S. (2019). Uji Farmakologi Sediaan Plester Patch Dari Limbah Kulit Pisang Kepok (Musa Acuminata) Untuk Penyembuhan Luka Bakar. Jurnal Kesehatan, 12(1), 58–62.

Syamsul, B., Lisa, Tri, L. W. I., Zakinah, Z., dan Nurul, F. (2023). Hasil Pertanian Pembuatan Handsoap Antibakteri Dan Pelembap Kulit Berbasis Minyak Jelantah Dan Minyak Zaitun Dengan Proses Saponifikasi. Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 18(1), 1–10.

Widyasanti, A., Rahayu, A. Y., dan Zein, S. (2017). Pembuatan Sabun Cair Berbasis Virgin Coconut Oil (VCO) dengan Penambahan Minyak Melati (Jasminum Sambac) Sebagai Essential Oil. Jurnal Teknotan, 11(2), 1




DOI: https://doi.org/10.17969/jtipi.v16i1.31920

Article Metrics

Abstract view : 0 times
PDF - 0 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia





Creative Commons LicenseISSN: 1411-4623E-ISSN: 2460-4534
Copyright© 2009-2024 | ISSN: 2085-4927 | EISSN: 2442-7020 
JTIPI is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

Published by: 
Agricultural Product Technology Department, Faculty of Agriculture, Univerisitas Syiah Kuala 

Supported by
LPPM USK
Himpunan Profesi (patpi)
AFTA


Address: 
Jl. Tgk. Hasan Krueng Kalee No. 3, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Email: jtipi@usk.ac.id


Online Submissions & Guidelines Editorial Policies | Contact Statistics Indexing | Citations