Phytochemical Screening of Secondary Metabolites of 96% Ethanol Extract of Coriander Seeds (Coriandrum Sativum L.)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agustina, S., Ruslan, R., & Wiraningtyas, A. (2016). Skrining Fitokimia Tanaman Obat Di Kabupaten Bima. Cakra Kimia (Indonesia E-Journal of Applied Chemistry), 4(1), 71–76.
Anggista, G., Pangestu, I. T., Handayani, D., Yulianto, M. E., & Kusuma, S. (2019). Penentuan Faktor Berpengaruh Pada Ekstraksi Rimpang Jahe Menggunakan Extraktor Berpengaduk. Gema Teknologi, 20(3), 80–84.
Aristyanti, N. P. P., Wartini, N. M., & Gunam, I. B. W. (2017). Rendemen Dan Karakteristik Ekstrak Pewarna Bunga Kenikir (Tagetes Erecta L.)Pada Perlakuan Jenis Pelarut Dan Lama Ekstraks. Jurnal Rekayasa Dan Managemen Agroindustri, 5(3), 13–23.
Depkes Ri. (1995). Material Medika Indonesia (6th Ed.). Departemen Kesehatan Ri.
Hakim, A. R., & Saputri, R. (2020). Narrative Review: Optimasi Etanol Sebagai Pelarut Senyawa Flavonoid Dan Fenolik. Jurnal Surya Medika, 5(1), 177–180.
Hijriah, N. M., Filianty, F., & Nurhasanah, S. (2022). Potensi Minyak Atsiri Daun Ketumbar (Coriandrum Sativum L.) Sebagai Pendukung Pangan Fungsional: Kajian Literatur. Jurnal Teknotan, 16(1), 43. Https://Doi.Org/10.24198/Jt.Vol16n1.8
Mardiyana, - -, Effendi, H.-, & Nurjanah, - -. (2014). Hubungan Biomassa Epifit Dengan Aktivitas Antioksidan Lamun Di Perairan Pulau Pramuka, Kepulauan Seribu, Dki Jakarta. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 17(1). Https://Doi.Org/10.17844/Jphpi.V17i1.8131
Maslukhah, Y. L., Widyaningsih Tri Dewanti, Waziiroh, E., & Wijayanti, N. (2016). Faktor Pengaruh Ekstraksi Cincau Hitam (Mesona Palustris Bl) Skala Pilot Plant: Kajian Pustaka. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 4(1), 245–252.
Metusalach. (2007). Pengaruh Fase Bulan Dan Ukuran Tubuh Terhadap Rendemen, Kadar Protein, Air Dan Abu Daging Kepiting Rajungan, Portunus Spp. Jurnal Ilmu Kelautan Dan Perikanan, 17(3), 233–239.
Muthmainnah B. (2017). Skrining Fitokimia Senyawa Metabolit Sekunder Dari Ekstrak Etanol Buah Delima (Punica Granatum L.) Dengan Metode Uji Warna. Media Farmasi, 13(2), 23–28.
Nahor, E. M., Rumagit, B. I., & Tou, H. Y. (2020). Perbandingan Rendemen Ekstrak Etanol Daun Andong (Cordyline Futicosa L.) Menggunakan Metode Ekstraksi Maserasi Dan Sokhletasi. Prosiding Seminar Nasional 2020.
Nurfitriani, E., Mulyani, Y., & Agung, M. U. K. (2016). Hubungan Kualitas Air Dengan Profil Metabolit Sekunder Ekstrak Daging Holothuriaatra Di Perairan Teluk Lampung Dan Perairan Garut. Jurnal Akuatika, 2(2).
Parasetia, D. E., Ritaningsih, Purwanto, & Dea. (2012). Pengambilan Zat Warna Alami Dari Kayu Nangka. Jurnal Teknologi Kimia Dan Industri, 1(1), 502–507.
Purnama, R., Mulqie, L., & Fitrianingsih, S. P. (2021). Ikajian Literatur Aktivitas Antibakteri Tanaman Suku Apiaceae: Adas (Foeniculum Vulgare Mill.), Ketumbar (Coriandrum Sativum L.), Dan Seledri (Apium Graveolens L.). Prosiding Farmasi, 794–803.
Puspitasari, L., Swastini, D. A., & Arisanti, C. I. A. (2013). Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol 95% Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.). Jurnal Farmasi Udayana, 2(3), 1–4.
Putri, D. M., & Lubis, S. S. (2020). Skrining Fitokimia Ekstrak Etil Asetat Daun Kalayu (Erioglossum Rubiginosum (Roxb.) Blum). Amina, 2(3), 120–125.
Qonitah, F., Ariastuti, R., Ahwan, Maharani, P., & Wuri, N. A. (2022). Skrinning Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Jeruk Purut (Citrus Hystrix) Dari Kabupaten Klaten. Jurnal Gema, 30(1), 47–51.
Rosmiati, K., & Aritonang, B. N. R. S. (2020). Kajian Fitokimia Dan Aktifitas Antihiperkolesterolemia Ekstrak Ketumbar (Coriandrum Sativum L) Pada Mencit Swiss Webster. Media Farmasi, 16(2), 193–199.
Setiawan, M., Mursiti, S., & Kusumo, E. (2016). Aisolasi Dan Uji Daya Antimikroba Ekstrak Kulit Nanas (Ananas Comosus L. Merr). Jurnal Mipa, 39(2), 128–134.
Simaremare, E. S. (2014). Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Gatal (Laportea Decumana (Roxb.) Wedd). Jurnal Pharmacy, 11(1).
Sitanggang, A. K. T., Zai, Z. J. P., Pratama, I. H., & Amansyah, A. (2021). Daya Hambat Ekstrak Etanol Biji Ketumbar (Coriandrum Sativum L.) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Pseudomonas Aeruginosa. Healthy Tadulako Journal (Jurnal Kesehatan Tadulako), 7(3), 128–133. Https://Doi.Org/10.22487/Htj.V7i3.470
W. S., P., N. K., W., & L.P.F., L. (2013). Skrining Fitokimia Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.). Jurnal Farmasi Udayana, 2(4), 56–60.
Wahid, A. R., & Safwan. (2020). Skrining Fitokimia Senyawa Metabolit Sekunder Terhadap Ekstrak Tanaman Ranting Patah Tulang (Euphorbia Tirucalli L.). Jurnal Ilmu Kefarmasian, 1(1), 24–27.
Yulianty, O., Sudiastuti, & Nugroho, R. A. (2015). Efek Ekstrak Biji Ketumbar (Coriandrum Sativum L.) Terhadap Histologi Pankreas Mencit (Mus Musculus L.) Diabetik Aloksan. Prosiding Seminar Tugas Akhir Fmipa Unmul, 12–16.
DOI: https://doi.org/10.24815/jr.v6i3.33934
Article Metrics
Abstract view : 0 timesPDF - 0 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Riwayat: Educational of History and Humanities indexed by
___________________________________________________________
Riwayat: Educational of History and Humanities
E-ISSN 2775-5037
P-ISSN 2614-3917
Published by History Education Department, Faculty of Teacher Training and Education, Universitas Syiah Kuala, Province Aceh. Indonesia
W :https://jurnal.usk.ac.id/riwayat
E : riwayat@usk.ac.id
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.