Utilization of Aloe Vera Extract as A Natural Coagulant and its Effect on The Characteristics of IRR 118 Clone Rubber
Abstract
Rubber is one of the plantation products as a foreign exchange earner for the country. The process of processing rubber requires coagulants to accelerate coagulation. Aloe vera is a plant that contains compounds of organic acids, is expected to be able to accelerate the coagulation process. The purpose of this study was to determine the effect of the use of natural coagulants of aloe vera extract on the characteristics of IRR 118 clone rubber. The variations of the extracts used are natural coagulant extracts of aloe centrifugation and no centrifugation and the chemical coagulant format acid 3% as a comparison. Centrifugation of natural coagulant extract of aloe vera is carried out at a speed of 3000 rpm for 1 hour. The characterization of rubber analyzed was DRC (Dry Rubber Content), Po (Initial Plasticity), PRI (Plasticity Retention Index), ash content, evaporating substance content, mooney viscosity, dirt content, and nitrogen content. From the results of the study, it was obtained that the percentage of DRC, Po, PRI, and Mooney Viscosity was highest in AV natural coagulants without centrifugation, namely 28%, 36%, 80%, and 80%. The lowest percentage of ash, dirt and nitrogen content in natural coagulants of AV centrifugation was 0.38%, 0.014%, and 0.36%. Aloe vera natural coagulants without centrifugation and centrifuged ones can be used as coagulants for the latex coagulation process because they have met all the requirements of SNI SIR 20 and can be used as natural coagulants.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Achmadi, S. S., Cifriadi, A. and Hidayah, M. N. (2015) ‘Redistilat Asap Cair Dari Cangkang Kelapa Sawt Dan Aplikasinya Sebagai Koagulan Karet Alam’, Jurnal Penelitian Karet, 33(2), pp. 183–192. doi: 10.22302/ppk.jpk.v33i2.183.
Ali, F., Suwardin, D., Purbaya, M., Sri, E., et al. (2009) ‘Koagulasi Lateks Dengan Ekstrak Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia)’, Jurnal Teknik Kimia, 16(2), pp. 11–21.
Ali, F., Suwardin, D., Purbaya, M., Hartati, S., et al. (2009) ‘Koagulasi Lateks Dengan Ekstrak Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia)’, Jurnal Teknik Kimia, 16(2), pp. 115–115.
Ali, F., Firliansyah, B. and Kurniawan, A. (2014) ‘Pemanfaatan Nira Aren Sebagai Koagulan Alami Lateks (Studi Pengaruh Volume koagulan, Waktu Kontak, dan Temperatur)’, Jurnal Teknik Kimia, 20(4), pp. 31–38.
Ali, F., Sihombing, A. and Fauzi, A. (2010) ‘Koagulasi lateks dengan ekstrak gadung (Dioscorea hispida Dennst)’, Jurnal Teknik Kimia, 17(3), pp. 8–16.
Astrid, D. et al. (2014) ‘Proses Deproteinisasi Karet Alam (Dpnr) Dari Lateks Hevea Brasiliensis Muell Arg. Dengan Cara Enzimatik’, Chimica et Natura Acta, 2(2), pp. 105–114. doi: 10.24198/cna.v2.n2.9152.
Bisu, Y. N. (2018) ‘Aktivitas Antioksidan Dan Sifat Kimia Jus Alpukat Dengan Variasi Konsentrasi Penambahan Gel Lidah Buaya (Aloe Vera Var. Chinensis)’. Universitas Mercu Buana Yogyakarta.
BPSD (2022) ‘Luas lahan dan produksi karet Provinsi Lampung Tahun 2015- 2019’, Kementrian Pertanian Republik Indonesia,20(1), pp. 50–52.Available at: https://aplikasi2.pertanian.go.id/bdsp/id/indikator.
Daslin, A. (2014) ‘Perkembangan Penelitian Klon Karet Unggul Irr Seri 100 Sebagai Penghasil Lateks Dan Kayu’, Warta Perkaretan, 33(1), p. 1. doi: 10.22302/ppk.wp.v33i1.44.
Feerzet Achmad, Devita Amelia, Ayu Pratiwi, Laila Wahyu Saputri, Deviany, Reni Yuniarti, Suhartono, dan S. (2022) ‘Pengaruh Konsentrasi Ekstrak Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi) sebagai Koagulan Alami terhadap Karakteristik Karet Klon PB 260’, Jurnal Teknik Kimia, 11(1), pp. 36–43.
Galingging, A. R. P. and Sitepu, F. E. T. (2017) ‘Respon Produksi Lateks Dalam Berbagai Waktu aplikasi Pada Klon Karet MetabolismeTinggi Terhadap Pemberian Stimulan Etilen Ekstrak Kulit Pisang: Response latex production at various times applications on rubber clone quick starter treated by stimulant ethy’, Jurnal Online Agroekoteknologi, 5(2), pp. 454–461.
Handayani, H. (2014) ‘Pengaruh Berbagai Jenis Penggumpal Padat Terhadap Mutu Koagulum dan Vulkanisat Karet Alam’, Indonesian journal Natural Rubbeer Research 32(1), pp. 74–80.
Harahap, D. (2019) ‘Aplikasi Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia L) Sebagai Bahan Koagulan Alami Pada Lateks Di Desa Air Putih Kecamatan Putri Hijau Kabupaten Bengkulu Utara’, AGRITEPA: Jurnal Ilmu dan Teknologi Pertanian, 6(1), pp. 187–197.
Hardiyanty, R., Suheri, A. H. and Ali, F. (2013) ‘Pemanfaatan Sari Mengkudu Sebagai Bahan Penggumpal Lateks’, Jurnal Teknik Kimia, 19(1), pp. 54–59.
Hatina, S. and Febriana, I. (2019) ‘Penggunaan Ekstrak Belimbing Wuluh Matang Sebagai Penggumpal Lateks Pasca Panen (Study Pengaruh Volume, Waktu Pencampuran, Temperatur Dan Ph’, TEKNIKA: Jurnal Teknik, 5(2), p. 169. doi: 10.35449/teknika.v5i2.94.
Koolman, J. and Roehm, K.-H. (2005) Color Atlas of Biochemistry Second edition, revised and enlarged.
Puspitasary, K. and Novitasari, M. (2021) ‘Pengaruh Perbandingan Triaethanolamin Dan Asam Stearat Terhadap Sifat Fisik Krim Ekstrak Lidah Buaya (Aloe Vera L.)’, Avicenna : Journal of Health Research, 4(1), pp. 90–98. doi: 10.36419/avicenna.v4i1.462.
Rahman, H. and Ilma, I. (2017) ‘Kelayakan Usaha Penangkar Bibit Karet dI Desa Sungup Kecamatan Pulau Laut Tengah Kabupaten Kotabaru’, pp. 1–5.
Riki Juni (2021) ‘Optimasi Kecepatan sentrifugasi dan pH pada Ekstraksi Enzim Urikase dari Hati Kambing’, Digital Repository Universitas Jember, 1(02), pp. 10–15.
Rochmah, H. F. and Ramdani, F. S. (2020) ‘Efektivitas Keberhasilan Okulasi Cokelat Dengan Jenis Klon dan Pemberian Pupuk Pada Pembibitan Tanaman Karet’, pp. 55–65. doi: 10.25047/agropross.2020.26.
Rusanti, W. D. (2017) ‘Pengaruh Penambahan Lidah Buaya (Aloevera Sp) Terhadap Kekentalan Dan Ph Pada Soygurt’, Jurnal Konversi, 5(2), p. 93. doi: 10.24853/konversi.5.2.93-96.
Rusiardy, iwan dkk (2022) ‘Aplikasi berbagai koagulan alami serta kajian terhadap kualitas slab yang dihasilkan’, Jurnal Teknologi Pangan dan Agroindustri Perkebunan, 2(1), pp. 118–126.
Santi, F., Restuhadi, F. and Ibrahim, A. (2017) ‘Potensi Ekstrak Kasar Enzim Bromelin pada Bonggol Nanas sebagai Koagulan Alami Lateks’, Journal FAPERTA, 4(1), pp. 1–13.
Sari, I. R. J. and Fatkhurahman, J. A. (2015) ‘Review of Determining Dry Rubber Content on Processing Rubber Sheet’, Prosiding Seminar Nasional Kulit, karet dan Plastik, pp. 169–180.
Silvia, R. et al. (2016) ‘Pemanfaatan Berbagai Jenis Bahan Sebagai Penggumpal Lateks’, Elkawnie: Journal of Islamic Science and Technology, 2(1), pp. 74–80. Available at: www.jurnal.ar-raniry.com/index.php/elkawnie.
Suwardin, D. (2015) ‘Jenis Bahan Penggumpal Dan Pengaruhnya Terhadap Parameter Mutu Karet Spesifikasi Teknis’, Warta Perkaretan, 34(2), p. 147. doi: 10.22302/ppk.wp.v34i2.256.
Telaubanua, Z., Wirjosentono, B. and Eddiyanto (2013) ‘Pemanfaatan asap cair dari tempurung kelapa sebagai koagulan komersial karet alam Nias Utara’, Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 2(2), pp. 55–67. Available at: http://ft.unimal.ac.id/teknik_kimia/jurnal.
Vachlepi, A. (2020) ‘Aplikasi asetaldehida melalui teknik perendaman terhadap karakteristik mutu teknis karet alam’, Majalah Kulit, Karet, dan Plastik, 35(2), p. 41. doi: 10.20543/mkkp.v35i2.5038.
Vachlepi, A. and Purbaya, M. (2018) ‘Pengaruh Pengenceran Lateks Terhadap Karakteristik dan Mutu Teknis Karet Alam’, Proseding Seminar Nasional, 2000, pp. 107–118.
Valentina, A., Agus, Y. H. and Herawati, M. (2020) ‘Uji Kulit Nanas, Umbi Gadung dan Limbah Cair Pulp Kakao Sebagai Koagulan Lateks Terhadap Mutu Karet’, Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 32(21), pp. 1–12.
Valentina, A., Herawati, M. M. and Agus, Y. H. (2020) ‘Pengaruh Asam Sulfat Sebagai Bahan Koagulan Lateks Terhadap Karakteristik Karet Dan Mutu Karet’,Jurnal Penelitian Karet, 38(1), pp. 85–94.doi: 10.22302/ppk.jpk.v38i1.639.
DOI: https://doi.org/10.23955/rkl.v18i1.27896
Article Metrics
Abstract view : 0 timesPDF - 0 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Feerzet Achmad

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
JURNAL REKAYASA KIMIA & LINGKUNGAN
Jurusan Teknik Kimia Universitas Syiah Kuala, Jl. Tgk. Syech Abdur Rauf No.7, Kopelma Darussalam, Banda Aceh, INDONESIA
PRINCIPAL CONTACT
Nasrul Arahman, Prof. Dr. S.T., M.T.
Phone: +62813-6092-7917
E-mail: rkl@che.usk.ac.id, nasrular@usk.ac.id
SUPPORT CONTACT
Mirna Rahmah Lubis
E-mail: mirna@che.usk.ac.id
Wahyu Rinaldi, ST, M.Sc.
E-mail: wahyu.rinaldi@che.usk.ac.id