Chemical Quality (Water Content, Protein, Fiber) and Organoleptic Properties of Chicken Nuggets with Addition of Vegetables
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Abiala; O.; Abiala; M.; Omojola; B.; 2022. Quality attributes of chicken nuggets extended with different legume flours. Food Production; Processing and Nutrition 4. https://doi.org/10.1186/s43014-022-00099-9
Aristika; G.I.; Riwu; A.R.; Sulmiyati; S.; 2022. Pengaruh Penambahan Tepung Daun Kelor Dalam Pembuatan Nugget Ayam Terhadap Mutu Organoleptik. Jurnal Peternakan Lahan Kering 4; 2416–2420. https://doi.org/10.57089/jplk.v4i4.1198
Badan Standardisasi Nasional; 2014. Naget ayam (Chicken nugget); SNI 6683:2014. ed. Badan Standardisasi Nasional; Jakarta.
Daud; A.; Suriati; S.; Nuzulyanti; N.; 2020. Kajian Penerapan Faktor yang Mempengaruhi Akurasi Penentuan Kadar Air Metode Thermogravimetri. Lutjanus 24; 11–16. https://doi.org/10.51978/jlpp.v24i2.79
Fitriyani; 2013. Eksperimen Pembuatan Roti Tawar dengan Penggunaan Sari Bayam (Amaranthus SP). Food Science and Culinary Education Jurnal 2; 16–23.
Hastuti; S.; Suryawati; S.; Maflahah; I.; 2016. Pengujian Sensoris Nugget Ayam Fortifikasi Daun Kelor. Agrointek: Jurnal Teknologi Industri Pertanian 9; 71–75. https://doi.org/https://doi.org/10.21107/agrointek.v9i1.2126
Hermanaputri; D.I.; Ningtyias; F.W.; Rohmawati; N.; 2017. Pengaruh Penambahan Bayam [Amaranthus Tricolor] Pada “Nugget” Kaki Naga Lele [Clarias Gariepinus] Terhadap Kadar Zat Besi; Protein; Dan Air. Penelitian Gizi dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research) 40; 9–16. https://doi.org/10.22435/pgm.v40i1.6429.9-16
Laksono; M.A.; Bintoro; V.P.; Mulyani; S.; 2012. Water Holding Capacity; Water Content; and Protein Content of Chicken Nuggets Substituted by White Oyster Mushrooms. Animal Agriculture Journal 1; 685–696.
Lanusu; A.D.; Surtijono; S.E.; Karisoh; L.Ch.M.; Sondakh; E.H.B.; 2017. Sifat Organoleptik Es Krim dengan Penambahan Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L). Zootek" Journal) 37; 474–482. https://doi.org/https://doi.org/10.35792/zot.37.2.2017.16783
Merenkova; S.P.; Zinina; O.V.; Stuart; M.; Okuskhanova; E.K.; Androsova; N.V.; 2020. Effects of dietary fiber on human health: A review. Human Sport Medicine 20; 106–113. https://doi.org/10.14529/HSM200113
Nainggolan; O.; Adimunca; C.; 2005. Diet sehat dengan serat. Cermin Dunia Kedokteran 147; 43–46.
Nuranisa; Jusriadi; Amiruddin; M.; Adam; R.P.; 2019. Uji Kualitas Produk Kerupuk Jagung Pulut (Varietas Lokal) dalam Upaya Peningkatan Penjualan Usaha UMKM Di Kabupaten Tojo Una-Una. Agribusiness Journal 13; 43–52. https://doi.org/https://doi.org/10.15408/aj.v13i2.13952
Nursiwi; A.; Darmadji; P.; Kanoni; S.; 2013. Pengaruh Penambahan Asap Cair Terhadap Sifat Kimia Dan Sensoris Telur Asin Rasa Asap. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 6. https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.13518
Octaviyanti; N.; Dwiloka; B.; Setiani; B.E.; 2017. Mutu Kimiawi Dan Mutu Organoleptik Kaldu Ayam Bubuk Dengan Penambahan Sari Bayam Hijau. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 6; 2–5. https://doi.org/10.17728/jatp.189
Permadi; S.N.; Mulyani; S.; Hintono; A.; 2012. Kadar Serat; Sifat Organoleptik; dan Rendemen Nugget Ayam Yang Disubstitusi dengan Jamur Tiram Putih (Plerotus ostreatus). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 1; 115–120.
Rasyid; N.; Hartono; R.; Sunarto; S.; 2020. Daya Terima Serta Analisis Kadar Protein Dan Fosfor Pada Nugget Cumi-Cumi Dengan Penambahan Bayam. Media Kesehatan Politeknik Kesehatan Makassar 15; 147. https://doi.org/10.32382/medkes.v15i2.1681
Rujiah; Ninsix; R.; Hayati; Z.; 2013. Pengolahan Nugget Sayur. Jurnal Teknologi Pertanian 2; 35–47. https://doi.org/10.32520/jtp.v2i1.49
Shada; R.; Hafizah; E.; Sauqina.; 2022. Pengaruh Penambahan Filler Kalakai (Stenochlaena Palustris) Terhadap Kandungan Protein Dan Serat Dari Nugget Ayam. JUSTER: Jurnal Sains dan Terapan 1; 40–56.
Susanti; A.A.R.; Hendrawati; L.A.; Likah; D.S.; 2020. Pengaruh Penambahan Wortel terhadap Tingkat Kesukaan Nugget Ayam. Majalah Ilmiah Peternakan 23; 124–127. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.24843/MIP.2020.v23.i03.p05
Tangkere; E.S.; Ratulangi; F.S.; Rotinsulu; M.; 2019. Penambahan Wortel (Daucus Carota L) Pada Naget Ayam-Uji Sensori Pada Wanita Gmim Eben Haezer Winangun Dua. Jurnal MIPA 8; 212–216. https://doi.org/10.35799/jmuo.8.3.2019.26205
Titdoy; N.R.S.; Watuguly; Th.W.; Tuapattinaya; P.M.J.; 2021. Analisis Kadar Serat Pada Nugget Batang Lengkuas Muda (Alpinia galanga L) Sebagai Penunjang Sumber Belajar Mata Kuliah Etnobotani. Biopendix 7; 89–94. https://doi.org/https://doi.org/10.30598/biopendixvol7issue2page89-94
Umar; C.B.P.; 2021. Penyuluhan Tentang Pentingnya Peranan Protein Dan Asam Amino Bagi Tubuh Di Desa Negeri Lima. Jurnal Pengabdian Ilmu Kesehatan 1; 52–56.
Utami; S.S.; Guntoro; Suharianto; Umami; M.R.; 2018. Sifat Fisik dan Sensori Nugget Wortel Brokoli; in: Seminar Nasional Hasil Penelitian Dan Pengabdian Masyarakat 2018. pp. 215–220.
Wellyalina; Azima; F.; Aisman; 2015. Pengaruh perbandingan tetelan merah tuna dan tepung maizena terhadap mutu nugget. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 2; 9–17.
Widyawatiningrum; E.; Nur; S.; Ida; N.C.; 2018. Kadar protein dan organoleptik nugget ayam fortifikasi daun kelor (Moringa oleifera Lamk). Seminar Nasional Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat 200–205.
Wulandari; E.A.; Sukesi; 2013. Preparasi Penentuan Kadar Logam Pb; Cd dan Cu dalam Nugget Ayam Rumput Laut Merah (Eucheuma cottonii). Jurnal Sains Dan Seni Pomits 2; C15–C17.
DOI: https://doi.org/10.17969/agripet.v24i2.31117
Article Metrics
Abstract view : 0 timesPDF - 0 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Jurnal Agripet
License URL: http://www.jurnal.usk.ac.id/agripet/about/submissions#copyrightNotice
Copyright© 2000-2024 | ISSN: 1411-4623 | EISSN: 2460-4534
Jurnal Agripet is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Published by:
Animal Husbandry Department, The Faculty of Agriculture, Universitas Syiah Kuala
associated with Animal Scientist's Society of Indonesia (HILPI).
Jl. Tgk. Hasan Krueng Kalee No. 3, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Phone: +62-81383736633
Email: jurnalagripet@usk.ac.id
Online Submissions & Guidelines | Editorial Policies | Contact | Statistics | Indexing | Citations